Már magyarul is beszél a Google!


A Google megtanulta a magyart: az androidos okostelefonok már értik a nyelvünket!

A Google hangalapú keresése mostantól 13 nyelven beszél, úgy újabb 100 ember kommunikálhat a telefonjával az anyanyelvén, egyszerűbbé téve a keresést. Így elég egy szót kimondani, a keresőóriás pedig már listázza is a találatokat.

A Google mérnökei már évek óta foglalkoznak beszédfelismeréssel. Azonban a különleges szabályrendszerrel és kiejtéssel rendelkező nyelvek tőlük is különleges megoldást követelnek. Általában amikor egy-egy újabb nyelvet tanítanak meg a Google hangalapú keresőnek, az első lépésként is több százezer kifejezés összegyűjtését jelenti. Emellett a mérnökök most még anyanyelvi segítséget is bevetettek, a különleges szabályrendszerű nyelveknél több ezer szó kiejtését kérték az adott nyelveket anyanyelvükként beszélő önkéntesektől. Ezek után olyan gépi tanulási folyamatot hoztak létre, mely képes a már kapott adatok alapján megjósolni más szavak kiejtését is. A Google hangalapú keresése pedig annál pontosabb lesz minél többen használják, köszönhetően a vállalat felhő alapú modelljének.

A Google hangalapú keresése Android 2.2, vagy újabb verziójú androidos okostelefonokon közvetlenül a Google keresőben látható mikrofon jelzésre kattintva érhető el, régebbi telefonokon pedig a Google Play-ből a Voice Search alkalmazást letöltve működik. A használni kívánt nyelvet pedig a beállításoknál lehet módosítani.

Szintén megkönnyíti a magyar nyelvű keresést, hogy a Google keresője – kísérleti funkcióként – 26 másik nyelvvel együtt már a magyar nyelvű kézírást is felismeri okostelefonon és tableten. (android 2.3 rendszerű és újabb okostelefonokon és Android 4.0 rendszerű és újabb tableteken valamint legalább iOS5-öt futtató készülékeken)

Forrás: MobiPort

Reklámok

Hozzászólások:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s